Trafiktårnet Vest

Banegårdsvej 1, Fredericia

Type Erhverv, Lokalplan, Offentlig bygning
Bygherre Banedanmark
Status Opført, 2016
Areal 4200
Team Christian Tranberg, Charlotte Christine Tranberg, Mark Kjellman Hansen
Samarbejde Rambøll Danmark A/S, Atkins, Parsons & Emch+Berger
Fotografi Jens Markus Lindhe

BaneDanmarks nye runde kontroltårn i 5 etager er placeret tæt ved Fredericia Banegård. Tårnets kontrolrum sikrer fremtidens trafikstyring af F-banen. Bygningens facade af smukke rødbrune teglsten varierer i et veldisponeret spil mellem glatte flader, flettet murværk og mønstermurværk.

Trafiktårnet vandt Fredericia kommunes "Arkitekturpris 2018".

Tårnets runde form og rum understreges af de retningsløse materialevalg med akustikpuds på lofterne og det fine mosaik klods gulv i eg.

Husets dobbelthøje kontrolrum oplevelses ikke kun rummeligt indefra med balkonen og de høje vinduer, også udefra er det synligt og beskriver dets placering i facaden. Trafiktårnet er bemandet 24 timer og står om aftenen/natten og lyser som et fyrtårn. Om dagen kan medarbejderne følge dagens forløb med det vandrende lys gennem det fine net af flettet murværk.

Den indeliggende buede balkon åbner op i mod områdets grønne beplantning.

Kunstner Signe Guttormsen har med sit "Spor og Spind" tema været med til at præge gulve, vægge og lofter mm. i foyeren og atriumet.

Tårnets tagterrasse skaber mulighed for, at gæster og ansatte i huset kan nyde de grønne omgivelser med små åbne "kig" skåret ind i murværket.

Den fine runde betontrappe i atriumet binder huset sammen vertikalt.